A European Leadership Forum (ELF) a kétezres évek elején indult kezdeményezés, melynek célja, hogy az evangéliumi világ globális szellemi erőforrásait a helyi vezetők szükségeivel összekapcsolja. Az ELF hangsúlyosan tartalomközpontú kezdeményezés, melyben az apologetika meghatározó szerepet játszik. Az ELF részben arra a felismerésre épül, hogy Európában a keresztények különösen erős intellektuális kihívásokkal néznek szembe, mégis gyakran egyedül, egymástól elszigetelten és a létező szellemi erőforrások ismerete nélkül kénytelenek végezni a szolgálataikat.

Az ELF hálózatok fórumaként működik. Jelenleg kb. húsz hálózatból áll: Apologetics, Bible Teachers, Christian Counsellors, Church Planters, Disciple Making Leaders, Evangelism, Leaders of Christian Organisations, Media Communicators, Ministry to Muslims, Organisational Development/Fund Raising, Politics and Society, Scientific, Theologians, Philosophers.

Az ELF éves találkozóit a lengyelországi Wisłában rendezik (korábban tíz évig Magyarországon volt), és minden évben európai evangéliumi vezetők százai vesznek részt rajta. A Forum kizárólag angol nyelven zajlik, a részvétel meghívásos alapon történik.

Az ELF éves találkozóin ismert evangéliumi vezetők tartanak színvonalas előadásokat. Az elmúlt évek előadói között volt Don Carson, Balla Péter, Michael Green, Alister McGrath, Stefan Gustavsson, Liviu Mocan, Wayne Grudem, Jerram Barrs, Ranald Macaulay, Pablo Martinez Vila, William Edgar, Glynn Harrison, Richard Winter, William Lane Craig, John Lennox, Ravi Zacharias, Stephen Meyer, Martin Haizmann, Andrew Page, Hugh Ross, Ellis Potter, Peter J. Williams, Jürgen Spiess, Nick Nedelchev és még sokan mások.

Az ELF irányítói (steering committee) az igazgató Greg Pritchard kivételével mind európai evangéliumi vezetők. Az ELF kezdettől élvezi az Európai Evangéliumi Aliansz (European Evangelical Alliance) támogatását, és olyan missziós szervezetek állnak mögötte, mint a keresztény egyetemistákat tömörítő IFES, vagy az értelmiségi fiatalok felé szolgáló L’Abri Fellowship.

Az ELF sikerét mutatja, hogy hatására az elmúlt években több száz evangéliumi kezdeményezés született Európában. Ezek egyike az Evangéliumi Fórum.

http://www.foclonline.org/