Bibliaértelmezés műhely

A bibliaértelmezés műhelyben arról fogunk együtt gondolkodni, hogy melyek azok a jellemzői a prédikációnak, a bibliatanulmányozásnak és általában a szövegértelmezésnek, amelyekben jó, ha megegyezünk, s melyek azok, amelyekben a lehető legnagyobb szabadságra és változatosságra kell törekednünk. A műhely szervezőinek alapvető meggyőződése, hogy a prédikációnak minden esetben a felhasznált szöveg központi jelentése körül kell maradnia. Miközben megmutatjuk ennek okait, módját és jótékony hatásait, minden résztvevő egyéni adottságainak, stílusának, küldetésének megfelelő út kibontását szeretnénk elősegíteni.

Minták, hasonlóságok és hatásuk az értelmezésre

Idén a műhelyben pár olyan szöveghelyet fogunk megnézni, ahol megfigyelhető, hogy az író szándékosan (?) egymáshoz nagyon hasonló történeteket mesél el egy könyvön belül.

Vannak olyan magyarázók, akik ebben párhuzamos hagyományokat vélnek felfedezni, de ha gondosan megvizsgáljuk, s nem csak a hasonlóságokat, hanem az eltéréseket is, akkor felfedezhető (szerintem), hogy mire szeretné az író ráirányítani a figyelmünket.

Ha van kedvetek a három műhely alkalmával megnézni közelebbről pár ilyen szöveghelyet, akkor szeretettel várunk benneteket az idei Bibliaértelmezés műhelyben.

Kiket várunk

Akik az előző években már megkóstolták ezt a műhelyt, s úgy gondolják idén is szívesen vesznek részt ebben a közös tanulásban,

Akiknek eddig valami miatt nem áll módjukban csatlakozni, de hallottak annyi pozitív véleményt, ami miatt szívesen kipróbálnák.

A műhely vezetője:

Schauermann Tamás coachként, tervezőgrafikusként és trénerként dolgozik, előtte középiskolai tanárként kezdte a pályáját. Régóta aktívan foglalkozik szövegelemzéssel és bibliamagyarázattal, valamint a mentorálás és tanítványozás kapcsolatával. Igyekszik a legkülönbözőbb területeken szerzett tapasztalatait és ismereteit úgy egymáshoz illeszteni, hogy az gyakorlati segítséget jelentsen mind a bibliatanulmányozásban, mind mások fejlesztésében. Tanárként számos képzési programot állított össze, tréning szemléletű fejlesztő foglalkozásokat tartott. Feleségével, Mónikával két egyetemista boldog szülei.