Művészet

HALOTT-E A MŰVÉSZET?

Emlékszem, mikor évekkel ezelőtt Wade Bradshaw, az angol L’Abri akkori vezetője egy rangos művészeti expo főrendezőjét idézte: “A művészet halott!”

Persze ezt a főrendező nem nyílvánosan vallotta meg, hanem csak Wade fülébe súgta. Állítása szerint a művészek már csak önmagukról szeretnének beszélni, ha akarnak mondani valamit egyáltalán. A művészet már nem ablak, melyen át betekinthetünk a valóság egy-egy rejtett zugába. Inkább ventillálás, melyben a művészetkedvelő már csak mellékszereplő, akinek a szemében a művész visszatükröződhet.

Lehet, hogy egyetértünk vele, lehet, hogy nem, egy azonban biztos: a kiállítás szervezője csalódott volt és szomorú. Ellenben Wade nem. Ő nyitotta fel a szemem arra a reménységre, amely a keresztény művészekben van. Azokban, akik még hisznek benne, hogy van üzenetük, és szeretnék a valóságot megmutatni. Azokban, akik értik, hogy mi a művészet és szó szerint istenadta tehetségük van valamely művészeti ágban.

Mi, keresztények bizonyossággal állíthatjuk, hogy a művészet nem halott. Viszont az egyházban a művészet szeretete legalábbis tetszhalott állapotban van. Az Evangéliumi Fórum szervezőiként hiszünk abban, hogy ezen változtani kell. A keresztény művészek felkarolására, kapcsolataik, küldetésük és hitük megerősítése közös feladatunk.

Ezért indul el 2017-ben a Művészet műhely.

(Hamar Dávid)

Hétfő:

Szabados Ádám: Mimézis és metafora Isten dicsőségére

Bolyki László: Milyen zenét szeret Isten?

Kedd:

Ellis Potter: Zbigniew Preisner: Requiem egy barátért

Beszélgetés Ellis Potterrel

Szerda:

Földesi Barnabás: Ősi rítus vagy modern elitizmus: Az absztrakt művészet keresztény szemmel

Alkotás, brainstorming

Bolyki László

Bolyki László zenész, a Budapesti Fesztiválzenekar tagja, valamint igehirdető, lelkigondozó, párkapcsolati és önismereti kérdésekkel foglalkozó tréner, a Best-Work pszichológiai felnőttképzésre szakosodott oktatási intézmény vendégoktatója, a “Milyen zenét szeret Isten” és a “Kegyelem és kalmárszellem” c. könyvek szerzője.

Ellis Potter

Ellis Potter lelkipásztor, világszerte ismert előadó és apologéta, volt zen buddhista szerzetes, a “3 elmélet a mindenségről” és a “Honnan tudod?” c. könyv​ek​ szerzője.​

Földesi Barnabás

Földesi Barnabás festőművész, a zirci III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakiskola festő tanára. 2003 óta számos csoportos és önálló kiállítása volt Veszprémben, Szombathelyen, Keszthelyen, Pécsett és Budapesten. 2013-ban elnyerte a Veszprémi Tavaszi Tárlat nívódíját.